Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνείδηση και ασυνειδησία.. το κλειδί Υ.Α.Τ., το οποίο εξασκώντας το μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την πολυπόθητη αφύπνιση της συνείδησης.

Όταν είμαστε ασυνείδητοι τα πράγματα και τα γεγονότα απλός μας συμβαίνουν .
Οι πιθανότητες σωστής αντίδρασης είναι απελπιστικά πολύ λίγες
Τα γεγονότα έρχονται και μας βρίσκουν απροστάτευτους και κοιμισμένους και μας κοιμίζουν ακόμα περισσότερο.
Μέσα στο συνειδησιακό ύπνο μας αντιδράμε εντελώς μηχανικά κάνοντας τα ίδια λάθη όπως πάντοτε.

Αλλά ακόμη και όταν οι αντιδράσεις μας είναι σωστές, από την στιγμή που είμαστε ασυνείδητοι δεν ωφελεί σχεδόν σε τίποτα 
την προσωπική και εσωτερική μας εξέλιξη.

Η ζωή μας δίνει χαρές αλλά είναι και σκληρή τις περισσότερες φορές και το μόνο που μένει στη ζωή είναι μια ελπίδα για κάτι καλύτερο , αλλά και αυτή πολλές φορές μοιάζει να χάνετε.

Τα πράγματα αλλάζουν όταν είμαστε συνειδητοί
Τότε αρχίζουμε να ζούμε πραγματικά!!!

Είναι προφανές ότι αυτός που είναι συνειδητός γνωρίζει γιατί είναι συνειδητός.Ξέρει τον λόγω που είναι αλλιώς...... 
δεν θα μπορούσε να είναι.

Και τότε η ζωή παίρνει αναπόφευκτα μια άλλη εικόνα .
διότι και ίδιος ο άνθρωπος αλλάζει εσωτερικά , ψυχολογικά.

Τα γεγονότα μετατρέπονται σε ευκαιρίες οι οποίες τον βοηθούν να κατανοήσει τον εαυτό του και το κόσμο καλύτερα.
Και αυτό είναι το ουσιώδες.

Διότι όλα αυτά που συμβαίνουν ευχάριστα ή δυσάρεστα γίνονται αφορμή για την εξέλιξη του.

Η ζωή όπως την αντιλαμβανετε δεν έχει πλέον το βάρος και την δυναμική που είχε πριν στην κατάσταση ασυνειδησίας.

Η ζωή γίνετε πλέον εντυπώσεις όπως πραγματικά είναι και τις οποίες μπορεί να μετατρέψει με την δύναμη της συνείδησης εφόσον η υπαρξιακή και συνειδησιακή του κατάσταση έχει αλλάξει.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλός.
Έχει μεταφερθεί το κέντρο βαρύτητας του ανθρώπου από την προσωπικότητα στην συνείδηση.

Στην ουσία και από ψυχολογική άποψη συμβαίνει ότι το υπαρξιακό και ψυχολογικό επίπεδο του ανθρώπου έχει περάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης και αντίληψης.

Από φυσική άποψη .....
επειδή ο εγκέφαλος αποτελείτε από εκατομμύρια κύτταρα αυτά σταδιακά αρχίζουν να μεταλλάσσονται . Αυτή η συνειδητή κίνηση δηλαδή δημιουργεί ένα νέο είδος κυττάρων .

Η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι να είναι συνειδητός. Αυτή όμως η κατάσταση έχει χαθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και ο άνθρωπος πλέον αναζητά αυτό τον χαμένο παράδεισο συνειδητοτητας απεγνωσμένα και με λάθος τρόπους .

Στην εποχή που ζούμε η προσοχή του έχει στραφεί ολοκληρωτικά στον εξωτερικό του κόσμο, επενδύοντας και αναζητώντας την ευτυχία του σε αυτόν,
Όπως για παράδειγμα προσελκύοντας υλικό πλούτο ή απολαύσεις κάθε τύπου.

Ο άνθρωπος έτσι χάνετε μέσα στον υλισμό χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά .

Πολύ σοφοί έχουν μιλήσει για την ανάγκη ο άνθρωπος να ξυπνήσει.
Και πολύ άλλοι χρησιμοποιούν και παραφράζουν τα λόγια αυτών των σοφών προσκαλώντας τους ανθρώπους να επαναστατήσουν να ξυπνήσουν δήθεν και να εναντιωθούν σε ένα πολιτικό κοινωνικό ή οικονομικό σύστημα....[ για να επιβάλουν όμως μετά αυτοί το δικό τους.]

Αυτό όμως δεν είναι ξύπνημα δεν είναι ψυχολογική επανάσταση …χιλιάδες επαναστάσεις έχουν γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας και όμως ο άνθρωπος συνεχίζει το ίδιο κοιμισμένος όπως και πριν και ακόμα χειρότερα .

Εδώ δεν μιλάμε για ξύπνημα ή επανάσταση απέναντι σε κάτι εξωτερικό
αλλά για το δικό μας προσωπικό ξύπνημα και για ψυχολογική επανάσταση στον εαυτό μας και μόνο.

Και αυτό αφορά τον κάθε ένα ξεχωριστά .
Είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση και αυτός που επιθυμεί μα τέτοια εξέλιξη για τον εαυτό το αντιλαμβάνεται κατά κάποιον τρόπο…. διαισθητικά.

Συνήθως αυτά τα άτομα αναζητούν απαντήσεις και κατευθύνσεις μέσα από βιβλία εσωτερισμού και παρακολουθώντας διαλέξεις και σεμινάρια και αυτό είναι πολύ σωστό .

Όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε με τον ποιο απόλυτο και σαφή τρόπο ότι η αφύπνιση της συνείδησης δεν θα επιτευχθεί ποτέ με την συσσώρευση πληροφοριών και παίρνοντας κάποιες απαντήσεις μοναχά στα ερωτήματα που έχουμε .

Διότι η γνώση, η συνείδηση, το ξύπνημα, δεν είναι διανοητική υπόθεση σε καμιά περίπτωση.
Είναι μια καθαρά πρακτική υπόθεση και απολύτως προσωπική.

Α μέρος
Υπάρχει ένα << κλειδί >> το οποίο εξασκώντας το μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την πολυπόθητη αφύπνιση της συνείδησης.

Πρόκειται για το κλειδί Υ.Α.Τ.
Το έχουν παραδώσει στους ανθρώπους σοφοί γνωστικοί δάσκαλοι και με το οποίο έχουν καταφέρει την αφύπνιση τους εφαρμόζοντας το στην καθημερινότητα τους.

Πρόκειται για τον διαχωρισμό της προσοχής σε τρία μέρη.

Το αρχικό Υ. αφορά το Υποκείμενο , δηλαδή τον παρατηρητή, τον άνθρωπο.

Το αρχικό Α. αφορά το αντικείμενο δηλαδή ένα εξωτερικό γεγονός πρόσωπο ή πράγμα.

Το αρχικό Τ. αφορά τον Τόπο δηλαδή τον χώρο το περιβάλλον που βρισκόμαστε και την χρονική στιγμή [ χωρόχρονος ] που μέσα σε αυτόν βρίσκετε το Υποκείμενο μας [ ο άνθρωπος] και το αντικείμενο [ γεγονός]

Ο διαχωρισμός της προσοχής κατά αυτόν τον τρόπο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφύπνιση της συνείδησης σύμφωνα με τους γνωστικούς δάσκαλους του εσωτερισμου .

Το πρώτο βήμα είναι η εδραίωση της προσοχής στο Υποκείμενο
Είναι το ποιο εύκολο και επίσης η συγκέντρωση της προσοχής σε αυτό βοηθά να κατανοήσουμε το δεύτερο βήμα που είναι η κίνηση ενός άλλου μέρους της προσοχής μας προς το Αντικείμενο.

Ο κοιμισμένος άνθρωπος αφήνει την προσοχή του ελεύθερη να παρασύρεται σε κάθε γοητεία της καθημερινότητας , ταυτίζετε με ότι συμβαίνει γύρω του.

Ούτε καν γνωρίζει ότι έχει αυτή την προσοχή και ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει αν το θέλει.

Κατά βάθος γοητεύετε και ταυτίζετε η προσοχή του εντελώς μηχανικά με πρόσωπα , πράγματα, και γεγονότα, που αρέσουν στα ελαττώματα που κουβαλάει στον ψυχισμό του.

Δυστυχώς η ταύτιση της προσοχής με τον υλικό κόσμο έχει γίνει μια δυνατή συνήθεια την οποία όμως μπορούμε να την αλλάξουμε αν το θέλουμε πραγματικά.

Χρειάζεται λοιπόν θέληση και πρακτικό ενδιαφέρον για να προκύψει αυτή η εσωτερική αλλαγή.

Όσα βιβλία και να διαβάσουμε και όσες διαλέξεις και να παρακολουθήσουμε ...σαν να τελειώνουν... όταν εμείς μπορέσουμε να τραβήξουμε την προσοχή μας σε αυτό που είμαστε την συγκεκριμένη στιγμή .

Αυτό συμβαίνει όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα φυσικό σώμα με σάρκα και οστά το οποίο κινείτε μιλάει ακούει μυρίζει αισθάνεται κλπ
Και όχι απλά να το ξέρουμε, διότι όλοι το ξέρουμε….!

Αλλά να περάσουμε στο να το βιώνουμε και να το αισθανόμαστε .

Δηλαδή να νιώθουμε ότι το σώμα μας είναι ένα όχημα το οποίο διαθέτει πέντε αισθήσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε για να ερχόμαστε σε επαφή με τον φυσικό κόσμο .

όχι να το ξέρουμε αλλά να το βιώνουμε κάθε στιγμή

Αυτό είναι το πρώτο βήμα που αφορά το Υποκείμενο
να βιώνουμε να αισθανόμαστε το σώμα μας την ύπαρξη μας .
και θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε ίσως σε μια φράση ...
<< είμαι >>

Και έχει να κάνει με το μάζεμα της προσοχής από έξω προς τα μέσα.

Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι αν δεν υπάρχει η εδραίωση της αίσθησης του Υποκείμενου τότε δεν μπορεί να υπάρχει παρατηρητής σε σωστή θέση ώστε να παρατηρεί το αντικείμενο.

Μόνο με τον παρατηρητή σε συνειδητή δράση μπορούμε να καταλάβουμε στη συνέχεια ότι το αντικείμενο που παρατηρούμε ή το γεγονός …………
δεν είναι αυτό που νομίζουμε ότι είναι . ! 

Β μέρος 
Η μικρή αυτή συνειδητή μετακίνηση της προσοχής από έξω προς τα μέσα, προς τον εαυτό μας βάζει σε μια διαφορετική κατάσταση ύπαρξης και αντίληψης.

Αρχικά έχουμε μόνο την δυνατότητα και την επιλογή αν θέλουμε να κάνουμε αυτήν την συνειδητή κίνηση ….

Συμβαίνει αφού το επιλέξουμε και το κάνουμε να βρεθούμε αυτομάτως σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης .

Έτσι αναπόφευκτα να έλκουμε και άλλες δυνατότητες παραπλήσιες όμως της νέας μας εσωτερικής κατάστασης που πλέον βρισκόμαστε.

Όπως διάθεση για εμβάθυνση σε βιβλία εσωτερισμού που έχουμε διαβάσει , διαθεση να κάνουμε πρακτικές διαλογισμού, αποκτάμε μια παράξενη αίσθηση ευεξίας , έμπνευση , αρχίζει η ζωή να έχει άλλο πρόσωπο άλλη εικόνα και όλο αυτό μόνο με την μετακίνηση τη προσοχής μας από έξω προς τα μέσα .

Αυτό έχει εξηγηθεί και επιστημονικά
Ο εγκέφαλος μας είναι προσαρμόσιμος , οι νεύροεπιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να σχεδιάσει νέες δομές, νέες συνάψεις , από νευρικά κύτταρα                                            και νευροδιαβιβαστες .
Στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος μας είναι εύπλαστος , αλλάζει συνεχώς και αναπροσαρμόζει τις συνάψεις του σύμφωνα με τις νέες σκέψεις και εμπειρίες .
Ως αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής εξάσκησης η ίδια η λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων αλλάζει επιτρέποντας στα ηλεκτρικά σήματα των νέων πληροφοριών και εμπειριών να ταξιδεύουν πάνω τους με μεγαλύτερη ευχέρεια .

Με αποτέλεσμα τόσο η αντίληψη μας για τον κόσμο αλλά και το υπαρξιακό μας επίπεδο να μεταβάλετε σιγά σιγά ανάλογα με την ένταση της εργασίας μας .

Το δεύτερο μέρος της προσοχής
Αφορά το αντικείμενο
Αυτό σημαίνει ότι διατηρώντας ένα μέρος της προσοχής μας στο υποκείμενο ένα άλλο μέρος της προσοχής μας το στρέφουμε στο αντικείμενο .

Τη είναι το αντικείμενο
Είναι αυτό το οποίο κάνουμε την συγκεκριμένη στιγμή!!

Έτσι λοιπόν αν ακούμε κάτι η προσοχή μας είναι στο αισθητήριο της ακοής , αν αγγίζουμε κάτι η προσοχή μας είναι στο αισθητήριο της αφής , αν βλέπουμε κάτι , αν γευόμαστε κάτι , ή αν μυρίζουμε …. το ίδιο.
Αυτό συμβαίνει διότι όπως είπαμε και πριν η προσοχή μας είδη βρίσκετε μέσα μας και τα παράθυρα για τον έξω κόσμο είναι οι αισθήσεις μας.

Το αντικείμενο μας γίνετε αντιληπτό μέσο των αισθήσεων οπότε η προσοχή μας βρίσκετε πίσω η πάνω σε αυτές ώστε να είμαστε αντιληπτικοί σε αυτό που κάνουμε την συγκριμένη στιγμή .
Η φράση η οποία συνοψίζει το αντικείμενο του ενδιαφέροντος είναι
<< τη κάνω >>

Προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τη κάνουμε, αν δηλαδή περπατάμε ,ακούμε, βλέπουμε κάτι, γευόμαστε, η αγγίζουμε ένα αντικείμενο κλπ.

Ο διαχωρισμός της προσοχής πλέον σε δυο μέρη φαίνεται ποιο περίπλοκος όμως εξασκώντας την συγκέντρωση της προσοχής στο εαυτό μας η ιδία αυτή η εξάσκηση έλκει αναπόφευκτα και την δεύτερη κίνηση της προσοχής στο αντικείμενο του ενδιαφέροντος μας.
Ο ίδιος κόσμος….. αλλά τον αντιλαμβανόμαστε πλέον με διαφορετικό τρόπο.
Αρχίζουμε πλέον και συνειδητοποιούμε την μηχανικοτητα μας , τις συνήθειες μας και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα τα γεγονότα τα πρόσωπα από μια διαφορετική οπτική γωνία ….εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη για τα νοητικά δεδομένα μας θα έλεγα .

Όπως αναφέρει το Ταλμουδ << δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι …αλλά όπως είμαστε >> 

Γ μέρος
Αφού εδραιώσουμε τον διαχωρισμό της προσοχής μας στα δυο μέρη Υποκείμενο και Αντικείμενο
Τότε κάνουμε και το τρίτο βήμα που είναι ένα τρίτο μέρος της προσοχής μας να γίνετε αντιληπτικό ως προς τον χώρο .

Αυτό ίσως συνοψίζετε επίσης στη φράση << που είμαι ? >>.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαντάμε νοητικά στην φράση αυτή αλλά μόνο να συνειδητοποιούμε τον χώρο που βρισκόμαστε αν είμαστε σε δωμάτιο, σε πλατεία , μέσα σε όχημα κλπ.

Οι φυσικοί συνδέουν τον χώρο με τον χρόνο και αυτό είναι γεγονός αφού βρίσκομαστε σε έναν χώρο μια συγκεκριμένη στιγμή.

Στον εσωτερισμό ο χρόνος είναι τώρα δεν είναι παρελθόν ούτε μέλλον.
Δεν είναι ούτε 12 πμ ούτε 12 μμ , ούτε 2019 ούτε 2020.

Ο χρόνος εννοούμε είναι η συγκεκριμένη στιγμή που το υποκείμενο βιώνει με τις αισθήσεις του ένα γεγονός μια εμπειρία [ αντικείμενο ] μέσα σε ένα χώρο την συγκεκριμένη στιγμή που συμβαίνει .
Δηλαδή Τώρα !!!

Και το κλειδί Υ.Α.Τ. είναι σε δράση όταν το υποκείμενο είναι συνειδητό σε σχέση με τον εαυτό του , συνειδητό σε σχέση με το αντικείμενο όπως το περιγράψαμε , και σε σχέση με τον χώρο που συμβαίνει . 



Δεν υπάρχουν σχόλια