Ραγδαία φτωχοποίηση: Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ!
Το 73% των εργαζομένων έχει μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες των 1.000 ευρώ
Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ – Το 31% των απασχολουμένων το β΄ τρίμηνο του 2020 έλαβε αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού, που ανέρχεται σε 650 ευρώ μεικτά.
Τη ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο β΄ τρίμηνο του 2020 οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ αυξήθηκαν από το 1% στο 12% του συνόλου, ενώ το 73% των εργαζομένων έχει μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες των 1.000 ευρώ.
Επίσης, στο β΄ τρίμηνο του έτους ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, από 885 ευρώ το 2019 σε 802 ευρώ το 2020.
Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο του 2019, το ύψος του βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας και απέχει σημαντικά από το ύψος ενός μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το στοιχείο αυτό λαμβάνει βαρύνουσα διάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι το 31% των απασχολουμένων το β΄ τρίμηνο του 2020 έλαβε αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού», που ανέρχεται σε 650 ευρώ μεικτά.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στο τέλος του 2020 θα εκτοξευθεί στο 21,2% υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 9%, κάτι που φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να συμβεί, καθώς αυξάνονται οι περιοχές στις οποίες ισχύουν μέτρα τα οποία περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου η έξοδος από το εργατικό δυναμικό κυμάνθηκε μεταξύ 100.000 και 180.000 ατόμων σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ατόμων αφορά εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους. Το κόστος απώλειας εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα, αφού ύστερα από δύο χρόνια ανεργίας ο άνεργος έχει απολέσει το 47% του εισοδήματός του. Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη.
Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι τα νοικοκυριά, που ουσιαστικά στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς διατηρούν σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιό τους, βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική θέση με σημαντικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές και τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι το β΄ τρίμηνο του 2020 η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ίση με 28,8 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν ίση με 32,6 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!
Δεν υπάρχουν σχόλια