Το Ισραήλ αφανίζει ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων, από επιλογή
Το Ισραήλ αφανίζει ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων, από επιλογή
Πηγή: Amira Hass – Haaretz
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης
Δεκαπέντε παλαιστινιακές οικογένειες έχασαν τουλάχιστον τρία, και σε γενικές γραμμές περισσότερα, μέλη τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας κατά την εβδομάδα από τις 10 Μαΐου μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Γονείς και παιδιά, μωρά, παππούδες, αδέρφια κι ανίψια πέθαναν μαζί όταν το Ισραήλ βομβάρδισε τα σπίτια τους, που κατέρρευσαν επάνω τους. Με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, δεν δόθηκε προειδοποίηση για να εκκενωθούν τα στοχοποιημένα σπίτια.
Το Σάββατο, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 12 οικογενειών που σκοτώθηκαν, καθεμιά στο σπίτι της, καθεμιά σε έναν μοναδικό βομβαρδισμό. Από τότε, σε μία αεροπορική επιδρομή πριν τα ξημερώματα της Κυριακής, η οποία διήρκεσε 70 λεπτά και είχε σαν στόχο τρία σπίτια στην οδό Αλ Ουέχντα στη γειτονιά Ριμάλ της Γάζας, σκοτώθηκαν τρεις οικογένειες που αριθμούσαν συνολικά 38 άτομα. Κάποια από τα άψυχα σώματα βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής. Οι παλαιστινιακές διασωστικές ομάδες κατάφεραν να βρουν και να ανασύρουν από τα χαλάσματα τα υπόλοιπα πτώματα μόλις την Κυριακή το βράδυ.
Ο αφανισμός ολόκληρων οικογενειών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του πολέμου του 2014. Στις περίπου 50 ημέρες εκείνου του πολέμου, στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών λένε πως 142 οικογένειες Παλαιστινίων αφανίστηκαν (742 άτομα συνολικά). Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών τότε και τώρα υποδηλώνει πως αυτά δεν ήταν απλά λάθη· και πως ο βομβαρδισμός ενός σπιτιού ενώ όλα του τα μέλη είναι μέσα, αποτελεί απόφαση υψηλών κλιμακίων, με τη στήριξη και την έγκριση στρατιωτικών νομικών.
Έρευνα της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem που επικεντρώθηκε σε περίπου 70 από τις οικογένειες που αφανίστηκαν το 2014, παρείχε τρεις εξηγήσεις για αυτούς τους αφανισμούς. Η μία εξήγηση ήταν πως το Ισραήλ δεν παρείχε προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες των σπιτιών ή στους ενοικιαστές· ή πως η προειδοποίηση δεν έφτασε στη σωστή διεύθυνση, καθόλου ή τουλάχιστον εγκαίρως.
Όπως και να έχει, ξεχωρίζει η διαφορά μεταξύ της τύχης των κτιρίων που βομβαρδίστηκαν με τους κατοίκους εντός τους, και των «πύργων» – των πολυκατοικιών που βομβαρδίστηκαν τις πρώτες μέρες αυτού του τελευταίου πολέμου, με το φως της ημέρας ή νωρίς το βράδυ.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ιδιοκτήτες ή ο θυρωρός των πύργων έλαβαν πρότερη ειδοποίηση το πολύ μίας ώρας ότι πρέπει να εκκενώσουν, συνήθως μέσω τηλεφώνου από τον στρατό ή την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet, κι έπειτα με «προειδοποιητικούς πυραύλους» από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι ιδιοκτήτες ή οι θυρωροί έπρεπε στη συνέχεια να ειδοποιήσουν τους ενοίκους στο σύντομο χρονικό διάστημα που απέμενε.
Αυτή η τακτική δεν εφαρμόζεται μόνο στις πολυκατοικίες. Την Πέμπτη το απόγευμα βομβαρδίστηκε το σπίτι του Ομάρ Σουραμπτζί, δυτικά της Καν Γιουνίς. Ένας κρατήρας δημιουργήθηκε έξω στον δρόμο και ένα δωμάτιο στο διώροφο σπίτι καταστράφηκε. Δύο οικογένειες, συνολικά επτά ατόμων, ζουν σε εκείνο το κτίριο.
Περίπου 20 λεπτά πριν την έκρηξη, ο στρατός τηλεφώνησε στον Καλέντ Σουραμπτζί και του είπε να πει στον θείο του να φύγει από το σπίτι, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Παλαιστινιακό κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι γνωστό αν ο Ομάρ ήταν εκεί, αλλά όσοι βρίσκονταν μέσα έσπευσαν να φύγουν, οπότε δεν υπήρξαν απώλειες.
Το γεγονός ότι ο στρατός του Ισραήλ και η Shin Bet μπαίνουν στον «κόπο» να τηλεφωνήσουν και να διατάξουν την εκκένωση σπιτιών, δείχνει ότι οι Ισραηλινές αρχές διαθέτουν τηλεφωνικούς αριθμούς για άτομα σε κάθε κτίσμα που πρόκειται να καταστραφεί. Έχουν τα τηλέφωνα συγγενών των ανθρώπων που υποπτεύονται ή ξέρουν πως είναι μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Το αρχείο πληθυσμού της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανόμενης της Γάζας, είναι στα χέρια του υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ. Περιέχει λεπτομέρειες όπως ονόματα, ηλικίες, συγγένειες και διευθύνσεις.
Όπως απαιτούν οι Συμφωνίες του Όσλο, το υπουργείου Εσωτερικών της Παλαιστίνης, μέσω του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, μεταφέρει τακτικά τέτοιες πληροφορίες στην πλευρά των Ισραηλινών, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με γεννήσεις και νεογέννητα: Τα δεδομένα του αρχείου πρέπει να λάβουν Ισραηλινή έγκριση, διότι χωρίς αυτήν, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να λάβουν ταυτότητα όταν έρθει ο καιρός, ή στην περίπτωση των ανήλικων, δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου του Ισραήλ.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο στρατός γνωρίζει τον αριθμό και τα ονόματα των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων που ζουν σε κάθε κατοικία που βομβαρδίζει για οποιονδήποτε λόγο.
Η δεύτερη εξήγηση που προσέφερε η B’Tselem στο γιατί ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν το 2014 ήταν πως ο ορισμός του στρατού για τον άξιο επίθεσης «στρατιωτικό στόχο» είναι υπερβολικά ευρύς, και εμπεριέχει τα σπίτια ανθρώπων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Τα σπίτια αυτά είχαν περιγραφεί ως λειτουργικές υποδομές, ή υποδομές διοίκησης και ελέγχου των οργανώσεων ή υποδομές τρομοκρατίας — ακόμα κι αν το μόνο που είχαν ήταν ένα τηλέφωνο, ή υπήρξαν τόπος μίας συνάντησης.
Η τρίτη εξήγηση στην ανάλυση της B’Tselem από το 2014 ήταν πως η ερμηνεία του στρατού για τις «παράπλευρες απώλειες» είναι πολύ ευέλικτη κι ευρεία. Ο στρατός συνεχίζει να ισχυρίζεται πως δρα σύμφωνα με την αρχή της «αναλογικότητας» μεταξύ του τραυματισμού μη εμπλεκόμενων αμάχων και της επίτευξη του νόμιμου στρατιωτικού στόχου. Με άλλα λόγια, ισχυρίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι «παράπλευρες απώλειες» των Παλαιστινίων είναι μετρημένες και μελετημένες.
Αλλά άπαξ και η «σημασία» ενός μέλους της Χαμάς θεωρηθεί υψηλή και η κατοικία του οριστεί ως νόμιμος στόχος βομβαρδισμού, οι «επιτρεπόμενες παράπλευρες απώλειες» — με άλλα λόγια, ο αριθμός των μη εμπλεκόμενων ανθρώπων που θα σκοτωθούν, που περιλαμβάνει παιδιά και μωρά — γίνονται πολύ ευρείες.
Στον εντατικό βομβαρδισμό των τριών κατοικιών στην οδό Αλ Ουέχντα στη Γάζα, πριν το ξημέρωμα της Κυριακής, σκοτώθηκαν οι οικογένειες Αμπού αλ Ουφ, Αλ-Κολάκ και Ασκοντάνα. Όταν ο αριθμός των νεκρών από μία οικογένεια είναι τόσο μεγάλος, είναι δύσκολο να βρεθεί ένας επιζών για να μιλήσει για κάθε μέλος της οικογένειας και για τις τελευταίες τους ημέρες.
Οπότε πρέπει να αρκεστούμε στα ονόματα και τις ηλικίες τους, όπως καταγράφονται στις ημερήσιες ανακοινώσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες και σημειώνουν, όταν το γνωρίζουν, αν κάποιο μέλος της οικογένειας ανήκε σε κάποια στρατιωτική οργάνωση.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό αν και ποιος από τους ανθρώπους που ζούσαν στα κτίρια της Αλ Ουέχντα θεωρήθηκε τόσο σπουδαίος στόχος, ώστε να «επιτραπεί» ο αφανισμός ολόκληρων οικογενειών.
Τα μέλη της οικογένειας Αμπού αλ Ουφ που σκοτώθηκαν είναι: Ο πατέρας Αϊμάν, παθολόγος στο νοσοκομείο Σίφα και τα δυο του παιδιά, Ταουφίκ, 17 ετών και Τάλα, 13 ετών. Άλλες δύο συγγενείς του σκοτώθηκαν επίσης, η Ριμ, 41 ετών και η Ραουάν, 19 ετών. Τα πέντε αυτά άψυχα σώματα βρέθηκαν σύντομα μετά τον βομβαρδισμό. Τα σώματα άλλων οκτώ μελών της οικογένειας Αμπού αλ Ουφ αφαιρέθηκαν από τα συντρίμμια το επόμενο βράδυ και είναι: Σουμπχίγια, 73 ετών, Αμίν, 90 ετών, Ταουφίκ, 80 ετών και η σύζυγός του Ματζντίγια, 82 ετών, και η συγγενής τους Ράτζα και τα τρία της παιδιά, Μίρα 12 ετών, Γιαζέν, 13 ετών και Μιρ, 9 ετών.
Κατά την αεροπορική επίθεση σε αυτά τα κτίρια σκοτώθηκε επίσης η Αμπίρ Ασκοντάνα, 30 ετών και τα τρία της παιδιά: Γιάχια, 5 ετών, Ντάνα, 9 ετών και Ζιν, 2 ετών. Το βράδυ βρέθηκαν τα πτώματα δύο ακόμα κοριτσιών, της Ρούλα, 6 ετών και της Λάνα, 10 ετών. Το παλαιστινιακό κέντρο δεν ανέφερε εάν αυτά τα δύο παιδιά ήταν επίσης κόρες της Αμπίρ.
Σε δύο γειτονικά κτίρια σκοτώθηκαν 19 μέλη της οικογένειας Αλ-Κόλακ: Φουάζ, 63 ετών και τα τέσσερα παιδιά του, Αμπντ αλ Χαμίντ, 23 ετών, Ριχάμ, 33 ετών, Μπαχάα, 49 ετών και Σαμέχ, 28 ετών, μαζί με τη σύζυγο του τελευταίου, Ιγιάτ, 19 ετών. Σκοτώθηκε επίσης το μωρό των τελευταίων, Κουσάι, ηλικίας έξι μηνών. Άλλο ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας, η Αμάκ Αλ-Κόλακ, 42 ετών, σκοτώθηκε επίσης μαζί με τρία από τα παιδιά της, Ταχέρ 23 ετών, Αχμάντ, 16 ετών και Χανάα, 15 ετών.
Τα αδέρφια Μοχάμεντ Αλ-Κόλακ, 42 ετών και Ιζάτ, 44 ετών, σκοτώθηκαν επίσης, όπως και τα παιδιά του τελευταίου, Ζιάντ, 8 ετών και Αντάμ, 3 ετών. Οι γυναίκες Ντοάα Αλ-Κόλακ, 39 ετών και Σαάντια Αλ-Κόλακ, 83 ετών, επίσης σκοτώθηκαν. Το βράδυ, αφαιρέθηκαν από τα συντρίμμια τα σώματα της Χάλα Αλ-Κόλακ, 13 ετών και της αδερφής της Γιάρα, 10 ετών. Το παλαιστινιακό κέντρο δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν οι γονείς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια