Ακυρώνονται δεκάδες χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων
Η κυβέρνηση «κυνηγάει» τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να κρατά σε καθεστώς αναστολής εργασίας χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, δεκάδες χειρουργεία αναβάλλονται ή ακυρώνονται σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα νοσοκομεία πηγαίνουν πίσω και δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής.
Είναι ένα ακόμα κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θεώρησε ότι για δύο χρόνια το μόνο πρόβλημα της χώρας ήταν ο κορωνοϊός και οι Έλληνες δεν αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας.
Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο Παίδων πριν το 2011 υπήρχαν 24 αναισθησιολόγοι και σήμερα υπηρετούν 10!
Ακόμα, παλαιότερα γίνονταν μέχρι και 40 χειρουργεία την ημέρα, ενώ πλέον ανέρχονται σε 25 με 30 την εβδομάδα.
Η έλλειψη των αναισθησιολόγων είναι πιο αισθητή στα νησιά της χώρας, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο!
Στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων, το οποίο είναι ικανό να τινάξει στον αέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε προ τεσσάρων ημερών, στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο Ergon Showground, η Βολιώτισσα διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας κ. Άννα Μαλισιώβα.
Η κ. Άννα Μαλισιώβα τόνισε πως «από το 2012 και μετά που μειώθηκαν οι μισθοί κατά 40% όλων των γιατρών του ΕΣΥ, υπήρξε μία σταδιακή μείωση της προσέλευσης των γιατρών στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας. Έτσι, ταυτόχρονα με τις αποχωρήσεις, έχουμε φτάσει σε ένα δραματικό σημείο».
Το αποτέλεσμα είναι να οδηγείται σε μια δραματική κατάσταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Ούτε η κυβέρνηση δεν το έχει συνειδητοποιήσει καλά. Γιατί χωρίς αναισθησιολόγους τα νοσοκομεία δεν θα έχουν χειρουργεία και ιατρεία πόνου, τα οποία τα δουλεύουν οι αναισθησιολόγοι με χιλιάδες ασθενείς, όπως και η παρηγορική φροντίδα. Έτσι, αδυνατεί ο ελάχιστος αριθμός των αναισθησιολόγων να αντιμετωπίσει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε απόγνωση» δήλωσε η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού».
Δεν υπάρχουν σχόλια